Chocolate Tree, bean to bar - hantverkschoklad

Choklad av hög kvalitet smakar fantastiskt! Det är en lyxvara, inte godis. För dig som bryr dig lika mycket om smakupplevelsen som om miljö och människors livsvillkor finns det ett nytt begrepp att känna till: bean to bar, ungefär ”från böna till (choklad)kaka”. Bean to bar-konceptet innefattar två komponenter: direkthandel samt hantverksmässiga tillverkningsmetoder.


Direkthandel innebär att chokladtillverkaren köper sina bönor direkt ifrån enskilda kakaobönder (single estate) eller som oftast är fallet: direkt ifrån en grupp av bönder (t ex ett jordbrukskooperativ). Denna handelsmodell innebär att kakaojordbrukaren får bättre betalt för sin kakao, oftast flera gånger mer än minimumnivåerna fastslagna inom Fairtrade.

 

Bean to bar-choklad tillverkas i regel i liten skala och med hantverksmässiga metoder. På grund av detta kallas oftast bean to bar-choklad för hantverkschoklad i Sverige. Alla tillverkare använder inte samma metoder, verktyg och maskiner, men gemensamt är målet att tillverka en choklad som lyfter fram de unika smakerna som olika sorters kakaobönor erbjuder. På engelska sägs det att chokladen ska vara true to the bean.

 

Uppskattningsvis finns det några hundra chokladtillverkare i världen idag som med rätta kan kalla sig bean to bar-tillverkare. En av dem är skotska Chocolate Tree som drivs av makarna Friederike och Alistair Gower i Edinburgh. De köper sin kakao från producenter Peru, Venezuela och Madagaskar. Flera av deras chokladkakor har vunnit priser i internationella chokladtävlingar såsom Academy of Chocolate och International Chocolate Awards.

 

Låt dig väl smaka, säger vi på Paradiset och unnar oss en bit riktigt god choklad.

 

Paradisets chokladkurator är agronom och heter Erik Hammar. Han är specialiserad inom hållbart jordbruk och naturvård, och arbetar idag bland annat med kakaobaserad agroforestry i Belize; ett odlingssystem för kakao som mer liknar en naturlig skog än de monokulturer som används inom kakaoodling på industriell skala.

 

x

Anmäl Dig Till Paradisets Nyhetsbrev!
Få de senaste nyheterna och erbjudandena från Paradiset.

Butik (Söder / City)

Ps. Om du inte får någon bekräftelse på anmälan, kontrollera gärna om det hamnat i din skräppost.