Gott och klimatsmart från Viking Fågel

När Björn Olsson var åtta år gammal köpte han sina första gäss. Idag är Viking Fågel ett familjeföretag med över tjugo år på nacken. Och år 2014 levererade man anka till tävlingen Årets Kock.


Det familjen Olsson inte vet om hur man föder upp gäss, kalkoner och kycklingar är inte värt att veta. Såväl foder som strö är hemodlat. Stallarna värms upp av den egna fjärrvärmecentralen som eldas med halm från de egna fälten. Även djurens gödsel tas till vara och sprids på åkrarna för att ge näring tillbaka till jorden.

 

När det är dags för slakt är det inte längre än fem minuter från där djuret lever. Den sker på gårdens eget slakteri för att djuren ska utsättas för minimal stress.

 

Majskycklingen

Drygt hälften av majskycklingarnas foder består av majs. resten är till största del spannmål, gräsmjöl och rapsprodukter. Den här foderkombinationen gör att kycklingen växer långsammare vilket gör köttet saftigare och smakrikare. Uppfödningstiden är sju till åtta veckor.

 

Ungtuppen

En ungtupp är en kyckling som fått växa lite längre och bli lite större. Det ger ett moget och saftigt kött. Uppfödningstiden är tretton veckor.

 

Gåsen

Gässen börjar värpa ägg när dagarna blir ljusare i slutet av februari. Äggen läggs i en 37,5 grader varm ruvare där de stannar i ca 30 dagar innan de flyttas över till kläckningsmaskinen. De nykläckta gässlingarna hålls inomhus de första veckorna och går därefter på bete fram till Mårtens afton i början av november.

 

Kalkonen

Gården köper kalkonkycklingen när den är en dag gammal. Den har tre gånger mer plats än svensk lag medger och uppfödningstiden är cirka tolv veckor.

 

Det smakar fågel sa man förr och det betydde att något var verkligt gott. Fågel från Viking Fågel är både god och hållbar mat. Smaklig spis säger vi på Paradiset.

x

Anmäl Dig Till Paradisets Nyhetsbrev!
Få de senaste nyheterna och erbjudandena från Paradiset.

Butik (Söder / City)

Ps. Om du inte får någon bekräftelse på anmälan, kontrollera gärna om det hamnat i din skräppost.