Kockarnas favorit, Hagbykycklingen

Jenny Lundgrens kycklingar från Hagby Gård har vunnit våra smaklökar och hjärtan. Tänk att det var med en av hennes stora, långsamt uppfödda kycklingar som kocken Adam Dahlberg vann silver i en av världens mest prestigefyllda kocktävlingar, Bocuse d´Or Europé.


Utan uppfödare som Jenny Lundgren på Hagby Gård skulle vi stå oss slätt här i vår butik på Södermalm.

 

Hagby Gård ligger i Mälardalen utanför Enköping. Det är här de numera berömda Hagbykycklingarna får växa upp, i lugn och ro. När kycklingarna på gården är fyra veckor gamla skulle de ge 400 gram kött. Vid samma ålder väger den konventionellt uppfödda kycklingen hela ett kilo och körs iväg till slakt.

 

Hagbykycklingen får fortsätta picka i flera veckor till och när det är dags för slakt är resan varken lång eller plågsam. Jenny och hennes man har ett eget litet slakteri i närheten och här slaktar Jenny varje fågel för hand. På så vis har hon full kontroll över både uppfödning och det som säljs.

 

I många år kämpade Jenny Lundgren i hård motvind för sina idéer om kycklinguppfödning. Rätt foder, tid och omsorg. Relativt långa liv och fri utomhusvistelse om de själva vill.

 

Sånt gillar vi, då kan man äta kött med gott samvete. Idag är efterfrågan stor och Jenny samarbetar med lantbrukaren Tomas Nestor som som har samma idé om kycklinguppfödning och dessutom gott om utrymme hemma på Erik-Karlsgården.

 

Spannmålet odlas ekologiskt här på gården. Fodret är helt vegetabiliskt utan fiskmjöl, GMO eller antibiotika. Och all denna omsorg märks på smaken på kycklingen. Köttet är lite fetare och lite saftigare.

 

Först att upptäcka Hagbykycklingens kvalitet var kockarna. Jenny har fått flera priser, nu senast Gastronomiska Akademiens Diplom 2015: ”för berömlig entusiasm och uthållighet i lågskaligt uppfödande av kyckling, gås, anka och ungtupp som levereras till topprestauranger och butiker i Sverige.”

 

Som vi brukar säga här på Paradiset: Hellre sällan och gott. Tack, Jenny och Tomas – vi glömmer aldrig var den goda maten kommer ifrån.

 

 

x

Anmäl Dig Till Paradisets Nyhetsbrev!
Få de senaste nyheterna och erbjudandena från Paradiset.

Butik (Söder / City)

Ps. Om du inte får någon bekräftelse på anmälan, kontrollera gärna om det hamnat i din skräppost.