Kravmärkt saft och sylt från Torfolk Gård

Torfolk Gård ligger vid Klarälven i Värmland. Deras motto är att göra mat som de själva vill äta. Eftersom vi på Paradiset bara säljer mat vi själva vill äta, så kom vi väldigt bra överens från första början.


Torfolk Gård startade redan 1977 och har alltså haft gott om tid på sig att finslipa sin tillverkning av  sylt, marmelad och saft liksom sin stora ekologisk grönsaksodling.

 

Olle och Marica  bor och arbetar på gården. Här finns också fyra anställda och ett varierande antal personer som arbetar lite då och då. Deras mål är detsamma som vi har här på Paradiset: Alla ska ha råd att köpa ekologiskt.

 

Allt från gården är KRAV-godkänt. I  saft, sylt och marmelader används bara bär- och fruktråvaror, socker, vatten och ibland pektin för att ge en jämnare konsistens. Fruktpektin som utvinns av äpplen och citrusfrukter är tillåtet av KRAV. Inga konserveringsmedel, färg- eller smakämnen tillsätts. Därmed blir det mycket bär och frukt i burkarna och flaskorna, och väldigt gott.

 

Istället för konserveringsmedel pastöriseras produkterna. Den oöppnade flaskan eller burken är då hållbar vid rumstemperatur i minst två år, för det mesta mycket längre. Öppnad burk eller flaska är en färskvara och ska förvaras i kylskåp. Hållbarheten efter öppnande varierar beroende på vilka råvaror den enskilda produkten innehåller. Lingonsylt håller till exempel mycket längre än hallonsylt.

 

För dem som arbetar på Torfolk Gård är det viktigt hur deras sylt och grönsaker påverkar naturen och människorna. Det är en lika stor del av kvaliteten som smaken. De menar att ett företag har ett större ansvar än att bara följa marknaden. För att få en bättre värld har de tre hörnstenar som styr arbetet: miljö, medarbetare och kvalitet för kunderna.

 

Gården tar största miljöhänsyn vid både nyinvesteringar och inköp av externa varor och tjänster. Att följa rådande miljölagstiftning, både nationell och internationell, är ett absolut minimikrav. Man strävar ständigt efter miljöförbättringar för att kunna visa upp goda exempel på ekologisk och social hållbarhet.

 

På Paradiset blir vi så lyckliga över små företag som orkar stå fast vid sina värderingar och bygger upp en långsiktig och hållbar verksamhet. Tack Marcia, Olle och alla andra på Torfolk Gård för de goda vitaminerna ni förser oss med!

 

 

x

Anmäl Dig Till Paradisets Nyhetsbrev!
Få de senaste nyheterna och erbjudandena från Paradiset.

Butik (Söder / City)

Ps. Om du inte får någon bekräftelse på anmälan, kontrollera gärna om det hamnat i din skräppost.